Het is een vraag die ik van klanten vaker krijg in mijn praktijk. Onlangs toonde een klant me een filmpje van iemand die les gaf en die beweerde dat een tuig of harnas niet bedoeld is om te wandelen maar om te trekken. Daar ben ik het helemaal niet mee eens! De reden waarom een hond trekt heeft niks te maken met een riem of harnas maar wel omdat de hond niet heeft leren wandelen. En hier kunnen verschillende redenen de oorzaak van zijn. Honden die dit wel leerden, zonder pijn van een fijn koordje als strop te moeten ervaren of de pijn van een pinnenband, wandelen perfect met een tuig. Ook al weegt een hond 50 kg of meer. Het gaat om het goed aanleren en niks anders. 

Zelf laat ik iedereen de keuze of er met een halsband of tuig wordt gewandeld. Wanneer de begeleider kiest voor een halsband ben ik voorstander van een bredere halsband. Dit om de hals van de hond geen pijn te doen. Wanneer gekozen wordt voor een tuig kies dan absoluut voor een Y-tuig en geen anti-trektuig of een halti. 

Als je een hondenbezitter bent, is een y-tuig een term die je wellicht bekend voorkomt of heb je hier al eens over gehoord. Een y-tuig is een speciaal soort hondentuig of harnas dat ontworpen is om het comfort voor de hond te verbeteren tijdens het wandelen. In deze blog duiken we dieper in op de voordelen van wandelen met een y-tuig

Wat is een Y- tuig?

Voordat we de voordelen bespreken, is het belangrijk om te begrijpen wat een ytuig precies is. Een y-tuig dankt zijn naam aan de unieke y-vormige structuur. Wanneer je de borst van de hond bekijkt zie je een Y vorm. Het tuig omsluit de borst en schouders van de hond, waardoor er minder druk op de nek en borst komt te staan dan bij een traditionele harnas. Dit maakt het y-tuig een comfortabelere en veiligere optie voor jouw viervoeter. 

WhatsApp Image 2023 08 10 at 08.56.04 e1691650678787

Voordelen van het Ytuig

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruik van een y-tuig. Laten we eens kijken naar de belangrijkste: 

  • Comfort: Door de Y-vormige structuur oefent het tuig minder druk uit op de nek en bost van de hond, wat zorgt voor meer comfort tijdens het wandelen. Een y-tuig schuurt ook niet aan de oksels. 
  • Veiligheid: Het tuig is veiliger dan een traditioneel harnas, omdat de honden er niet uit ontsnappen. 
  • Bewegingsvrijheid: Doordat de schouders vrij zijn is er een grotere bewegingsvrijheid van de schoudergewrichten. Dit zorgt voor meer ontspanning. En net die ontspanning is belangrijk tijdens het wandelen. 

Waarom kiezen voor een Y-tuig? 

Bij een harnas is een anti-trektuig niet aan te bevelen. Het leert de hond niet wat wandelen is en deze harnassen zijn enkel gemaakt om de hond een onaangenaam gevoel te geven bij het trekken aan de leiband. De hond ervaart een negatieve pijnprikkel wanneer hij trekt aan de leiband. Er wordt dus afgeleerd door een pijnprikkel en niet geleerd wat er verlangd wordt tijdens het wandelen. Dit is ook zo met fijne stropkoorden en pinnenbanden rond de nek.  

Het verhoogde comfort dat elke hond kan ervaren maken van wandelen een plezierige ervaring voor zowel jou als jouw hond. 

Daarnaast is het y-tuig ook een geweldige optie voor honden die nog aan het trainen zijn. Het helpt om de hond te begeleiden en te sturen, wat het leerproces vergemakkelijkt. Bovendien is het y-tuig verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat je er een kunt vinden die perfect bij jouw hond past. 

WhatsApp Image 2023 08 10 at 08.56.14 e1691650770773

Conclusie

Of je nu een ervaren hondenbezitter bent of net begint, het y-tuig is een geweldige investering. Het biedt comfort, controle en veiligheid, wat het de ideale keuze maakt voor elke hondenbezitter. Dus waar wacht je nog op? Maak van je volgende wandeling met je hond een nog leukere ervaring met een y-tuig! 

En vergeet niet, het belangrijkste is dat jullie beiden genieten van de wandeling. Dus doe je hond een plezier en probeer het y-tuig uit. Je zult snel merken dat het wandelen een stuk aangenamer wordt! 

Johan, 
Delie Dog Training.