Ena is een hond afkomstig van Spanje en het is onduidelijk van welke rassen dit een kruising is. Wellicht is het een mix van een herdershond. Als straathond is er weinig bekend van haar verleden maar ze kwam terecht in een asiel dat de hond plaatste in België.  

Ena is een zeer lieve hond en kan zeer goed om gaan met mensen en kinderen. Het is een echte Knuffelhond waar je eigenlijk nooit last mee hebt.  

Jammer genoeg had Ena door omstandigheden een enorme angst opgebouwd voor andere honden. Dit uitte zich vooral tijdens het wandelen waardoor een wandeling eerder een serieuze uitdaging werd met veel stress door de hevige reactieve uitvallen wanneer ze een hond zag. Dit probleem was er zeer erg ingebakken! 

De begeleider zocht hulp bij een club en daarna bij een gekende hondengedragstherapeut maar niets hielp. Er kwam in het angst gestuurde gedrag geen enkele verandering. Ena ‘flipte’ bij het zien van een andere hond. 

Uiteindelijk kwam de begeleider bij mij terecht. Na een aantal sessies was er geleidelijk aan verbetering maar telkens wanneer er verbetering merkbaar was kwam die terugval. Ja, niet alles is eenvoudig en lukt vanzelf! Soms zakt dan de moed in de schoenen. Volhouden en oefenen zeg ik dan en vooral ook niets ‘verwachten’ van de hond, dan komt het wel! We kwamen akkoord om eens tijdens een verlof van 2 weken de hond bij mij op logement te laten komen; ik kon dan zelf trainen en vinden wat er kan gedaan worden om de hond te helpen.  

Eind augustus 2022 was het zo ver. Ena kwam en dan ben ik er direct mee aan de slag gegaan. Een doel: Zorgen dat wandelen weer kan met ontspanning zodat dit angstprobleem volledig kan verdwijnen.

De eerste dagen verliepen eerder moeizaam maar de aanhouder wint, denk ik dan. Door thuis kennis te maken met mijn hond Thor, was een eerste juiste stap gezet. Het duurde een tijd voor ze dit kon vertrouwen. Daarna volgden roedeltrainingen en contacttrainingen om te leren communiceren met honden en het leren om een positieve link te leren leggen bij het zien van honden. Ook ontspannen snuffelen en training op het begrijpen en aanvaarden van de juiste signalen en begeleiding volgden. Steeds meer konden mensen, die ze dagelijks hebben gezien, de positieve evolutie ervaren. Geen staart meer tussen de benen maar fier, vaak spelend, omhoog bij het zien van andere honden. Minder hevig ademhalen, minder uitval, steeds meer rust……

Het was een huzarenwerk om tot dit te komen maar het geeft zo een voldoening.

In de toekomst zal ik samen met de begeleider dit werk en evolutie verder zetten. De begeleider zal ik leren hoe te wandelen en te reageren zodat deze reactiviteit nooit meer terug komt maar de kalmte en rust tijdens het wandelen verder kan blijven groeien. De eerste wandeling met de begeleider was alvast een succes. We werken zeker verder….. Ena is ondertussen mijn lieveling geworden en ik zal haar blijven volgen ook nu de lessen gedaan zijn….

Via facebook ( Delie Dog Training) zal ik uiteraard nog verdere informatie geven in de toekomst over hoe Ena verder evolueert. We doen ons best en werken verder……