Ena is een hond afkomstig van Spanje en onduidelijk van welke rassen dit een kruising is. Wellicht het een mix van een herdershond. Als straathond is er weinig bekend van haar verleden maar ze kwam terecht bij een asiel die de hond plaatste in België.
Ena is een zeer lieve hond en kan zeer goed om met mensen en kinderen. Het is een echte Knuffelhond waar je eigenlijk nooit last mee hebt.
Jammer genoeg had Ena door omstandigheden een enorme angst opgebouwd voor andere honden. Dit uitte zich vooral tijdens het wandelen waardoor een wandeling eerder een serieuze uitdaging werd met veel stress door de hevige reactieve uitvallen wanneer ze een hond zag. Dit probleem zat er zeer erg ingebakken!
De begeleider zocht hulp bij een hondenclub en daarna bij een zeer gekende hondengedragstherapeut maar niets hielp en er kwam in het angst gestuurde gedrag geen enkele verandering. Ena ‘flipte’ bij het zien van een andere hond ondanks de hondengedragsbegeleiding.
Uiteindelijk kwam de hondenbegeleider bij mij terecht. Na een aantal sessies was er geleidelijk aan verbetering maar telkens wanneer die verbetering merkbaar was kwam die terugval. Ja, niet alles is eenvoudig en lukt vanzelf!!! Soms zakt dan de moed in de schoenen. De hondenbegeleider had meermaals tranen laten rollen uit vrees dat dit nooit meer zou verbeteren. Die onvoorwaardelijke liefde voor de hond was zo zichtbaar dat ik echt alles wou doen om te helpen. Volhouden zei ik!! We kwamen akkoord om eens tijdens een verlof van 2 weken de hond bij mij op logement te laten komen; ik kon dan zelf als hondengedragsbegeleider de hond trainen en wie weet vinden wat er kan gedaan worden om de hond te helpen.

Eind augustus 2022 was het zo ver. Ena kwam en dan ben ik er direct mee aan de slag gegaan. Een doel: Zorgen dat wandelen weer kan met ontspanning zodat dit angstprobleem volledig kan verdwijnen.
De eerste dagen verliepen eerder moeizaam maar de aanhouder wint, denk ik dan. Door thuis kennis te maken met mijn hond Thor, was een eerste juiste stap gezet. Het duurde een tijd voor ze dit kon vertrouwen. Daarna volgden roedeltrainingen en contacttrainingen om te leren communiceren met honden. Ook ontspannen snuffelen en hondentrainingen op het begrijpen en aanvaarden van de juiste signalen en begeleiding volgden. Steeds meer konden mensen, die ze dagelijks hebben gezien, door de hondengedragstherapie de positieve evolutie ervaren. Geen staart meer tussen de benen maar fier omhoog bij het zien van andere honden. Minder hevig ademhalen, minder uitval, steeds meer rust……
Het was een huzarenwerk om tot dit te komen maar het geeft zo een voldoening om tot dit resultaat te komen.
In de toekomst zal ik samen met de hondenbegeleider dit werk en evolutie verder zetten. De begeleider zal ik leren hoe te wandelen met de hond en te reageren zodat deze reactiviteit nooit meer terug komt maar de kalmte en rust tijdens het wandelen verder kan blijven groeien. De eerste hondenwandeling met de begeleider was alvast een succes. We werken zeker verder….. Ena is ondertussen mijn lieveling geworden en ik zal haar blijven volgen ook nu de lessen gedaan zijn….
Via facebook ( Delie Dog Training) zal ik uiteraard nog verdere informatie geven in de toekomst over hoe Ena verder evolueert. We doen ons best en werken verder……

Johan.