Troy is een Shiba Inu. Dit is een Japans hondenras gekend als intelligent maar ook eerder onafhankelijk. Een juiste benadering van omgang en begeleiding is dan ook nodig. Troy heeft zijn eerste levensjaar ook opleiding gevolgd.

De hondenbegeleider vroeg hulp voor het gedrag van de hond. Bij de eerste kennismaking zag ik een zeer overprikkelde, onzekere hond die van zich af beet. Troy begreep ook niet goed wat werd verwacht en gromde en beet soms van zich af. Er was ook felle benijd. Dit betekent dat de hond bijt wanneer iemand te dicht kwam bij zijn eten. Ook wandelen was moeilijk. Trekken en zigzaggen zonder enige aandacht voor de begeleider. Ook was Troy reactief geworden wanneer hij andere honden zag. Hij werd onzeker en viel dan uit en beet.

We zijn toen samen aan de slag gegaan om een grondige basisopleiding te geven. Ook degelijke benchtrainingen liepen vlot.  Dit hielp al snel. Ook benijd werd opgelost en de hond voelde zich steeds beter en vond meer rust.

WhatsApp Image 2022 09 27 at 10.42.31
WhatsApp Image 2022 09 27 at 10.43.06

Uiteindelijk werd dan samen met de begeleider beslist om Troy, voor het wandelen en het bijten naar andere honden, bij mij te brengen voor een bootcamp. Als gedragstherapie begon ik de begeleiding met contacttrainingen; later werd dan ook de wandeling  aangeleerd. Na een week was er al een zeer goed resultaat (zie film). Daarna startte ik de hondentrainingen om hem te leren communiceren met andere honden. Troy was geen agressieve hond maar eerder onzeker en door onrust bij contact met andere honden viel hij uit om zichzelf te beschermen. Hij moest dus vertrouwen krijgen wat uiteraard een hele opgave is en niet zo gemakkelijk.

Hierin ben ik dan gestart om contacten te leren maken met mijn Mechelse Herder en dit dan uit te breiden naar mijn andere honden. De eerste stappen waren zeer moeilijk. Daarna heb ik hem met de roedel leren omgaan (zie film). Uiteindelijk zal Troy ook leren communiceren met alle honden, ook honden die ongekend zijn en wanneer hij aan de leiband is.

We werken verder met Troy en zullen uiteraard alles updaten!!