Troy is een Shiba Inu. Dit is een Japans hondenras gekend als intelligent maar ook eerder onafhankelijk. Een juiste benadering van omgang en begeleiding is dan ook nodig. Troy heeft in zijn eerste levensjaar bij een hondengedragstherapeut opleiding gevolgd maar werd als het ‘verkeerde ras’ omschreven toen het moeilijk werd en hij weinig gehoorzaam bleek . Wandelen was stress voor Troy, die gemakkelijk overprikkeld werd. Uiteindelijk ging het van kwaad naar erger en beet hij in de hondenweide fel naar andere honden. Toen moest hij gecastreerd worden volgens diezelfde hondentrainer. Dit is dan niet gebeurd! Het had ook het probleem niet verholpen gezien dit een bredere oorzaak had en grondiger moest worden aangepakt.
Een tijd ging voorbij tot de hondenbegeleider hulp vroeg voor de toen moeilijk handelbare hond. Bij de eerste kennismaking zag ik een zeer overprikkelde en eerder onzekere hond die van zich af beet. De hond begreep ook niet goed wat werd verwacht en gromde en beet soms van zich af. Er was ook felle baknijd. Dit betekent dat de hond gromt of bijt wanneer iemand te dicht kwam bij zijn eten. Ook wandelen was moeilijk. Trekken en zigzaggen zonder enige aandacht voor de begeleider. Ook was Troy reactief wanneer hij andere honden zag. Hij werd onzeker en viel uit naar andere honden.

WhatsApp Image 2022 09 27 at 10.42.31
WhatsApp Image 2022 09 27 at 10.43.06

We zijn toen aan de slag gegaan om opnieuw een grondige basisopleiding te geven. Ook degelijke bench trainingen liepen vlot. Dit hielp al snel. Ook baknijd werd opgelost en de hond voelde zich steeds beter en vond meer rust.
Uiteindelijk werd dan beslist om voor het wandelen en het bijten naar andere honden Troy bij mij te brengen voor een bootcamp. Hier begon ik de hondengedragsbegeleiding met mijn contacttrainingen en gebruikte dit dan om hem de wandeling aan te leren. Na een week was er al een zeer goed resultaat(zie film). Daarna startte ik de hondentrainingen om hem te leren communiceren met andere honden. Troy werd omschreven als agressief waardoor door de vorige hondentherapeut castratie werd voorgesteld. Hierin had ik een andere opvatting. Troy is geen agressieve hond maar een onzekere hond die door onrust bij contact met andere honden uitviel om zichzelf te beschermen. Ook bij mensen was dit soms zo! Hij moest dus vertrouwen krijgen wat, gezien de verloren tijd tijdens zijn eerste jaar, uiteraard een hele opgave was en niet zo gemakkelijk.
Hierin ben ik dan gestart om contacten te leren maken met mijn Mechelse Herder Thor, en dit dan uit te breiden. De eerste stappen waren zeer moeilijk. Daarna heb ik hem met de roedel leren omgaan (zie film). Uiteindelijk zal Troy ook leren omgaan met alle honden, ook honden die ongekend zijn.
We kunnen dan ook stellen dat een Shiba geen verkeerdelijk ras is maar de manier van hondengedragstrainingen de nodige deskundige ervaring vraagt die dan een juiste benadering geeft. Een hondengedragstherapie op maat dus! En dan mag duidelijk gezegd dat verkeerde rassen absoluut niet bestaan!
We werken verder met Troy en zullen uiteraard alles updaten!!