We kennen het allemaal ongetwijfeld. Een begeleider die op stap gaat met zijn/ haar hond maar wanneer er een andere hond in zicht komt alles in het werk moet stellen om de uitvallende hond bij zich te kunnen houden. De hond luistert dan niet meer, gaat vaak volledig door het lint en het duurt zo lang voor de rust terug keert. Een wandeling die telkens weer zorgt voor de nodige stress bij de begeleider maar ook bij de hond. Hoe leer je zoiets af, vraagt men me dikwijls? Maar, is dit wel de juiste vraag en moet je dit wel afleren? Of is er eigenlijk meer aan de hand?

Het trekken en uitvallen van honden aan de leiband naar fietsers, auto’s of andere honden… is wellicht een van de meest voorkomende problemen van eigenaars van honden. Wandelingen zorgen zo voor elke begeleider van honden voor de nodige stress en problemen. Wat ontspanning zou moeten zijn wordt wel vaker een grote sleur. Daarnaast botsen deze begeleiders ook nog dikwijls op onbegrip bij mensen die er van uit gaan dat deze agressieve honden wel wat beter zouden mogen luisteren. Natuurlijk is dit onbegrip onterecht want uitval heeft niks te maken met agressieve honden die niet luisteren!  

Wat is dan uitval en wat kan je er aan doen?

Honden die uitvallen zijn reactieve honden en reageren op een prikkel. Dit reageren of uitval is een reactie op een onderliggende emotie. De meeste oorzaken van deze reactie zijn frustratie en angstgevoelens die opkomen wanneer een prikkel voorkomt.

 Frustratie is er dikwijls omdat honden die aan de leiband zijn geen controle meer hebben over hun eigen situatie. Van nature kunnen honden met elkaar omgaan en contact met onbekende honden is zeker mogelijk maar vaker spannend waardoor honden conflict vermijdend gedrag gaan vertonen. Aan de leiband worden honden beperkt in hun vrijheid en in het contact zoeken met andere (onbekende) honden. Hierdoor ontstaat een reactie van trekken en blaffen aan de leiband.

In het overgrote deel van de gevallen is angst en onrustgevoelens de oorzaak van het uitvallen. Uitvallende honden worden meestal omschreven als dominant maar eerder het tegendeel is waar. De hond heeft een negatieve associatie met andere honden, is bang waarbij zijn gedrag dient om de andere hond op afstand te houden. Ook zonder leiband zullen deze  honden uitvallen.

WhatsApp Image 2022 04 26 at 9.02.11 AM
Een slechte communicatie tussen de hond en de begeleider zorgt er dan weer voor dat de situatie steeds erger wordt. De begeleider ervaart het gedrag van de hond als ongewenst en gaat corrigeren door aan de leiband te trekken en het gebruik van andere aversieve methoden. Hierdoor wordt de onrust enkel nog erger en zal het ongewenste gedrag blijven en zelfs toenemen. Honden leven net als wolven in een roedel. Op die manier kunnen ze elkaar beschermen en voor elkaar zorgen. Samen met de begeleider moet een hond dus een team vormen waarin men samenwerkt en ondersteuning biedt wanneer er zich moeilijke of bedreigende situaties voordoen. Wanneer de begeleider straft op dit voor hem ongewenste gedrag is dit abnormaal voor de honden en zal de hond enkel meer frustratie en angsten opbouwen. Er kan daarenboven nog eens negatieve associatie gemaakt worden omdat de pijn van het straffen zal worden geassocieerd met datgene waar al angst voor is. Hierdoor zal de uitval enkel toenemen.

Mensen straffen omdat ze een situatie snel willen oplossen. Correcties en straffen zorgen er alleen voor dat het gevoel van frustratie of angst enkel wordt onderdrukt maar er wordt niet gewerkt aan de emotie die de oorzaak is van het probleem!!! Het werken aan de emotie duurt langer maar is dan ook de enige manier om ooit dit probleem echt op te lossen.
Ook het willen weg belonen met snoepen door de honden af te leiden heeft geen enkele zin. Niet om te wandelen maar ook niet om uitval op te lossen. Deze methode is ook niet gericht op het aanpakken van de oorzaak van een probleem maar wel eerder het proberen te omzeilen. De reden dat mensen dit doen is om zichzelf een goed gevoel te geven door hiermee de moeilijkere situatie te vermijden. Dit zijn trucjes die niets oplossen. Het is dan ook beter om te kijken hoe u uw hond daadwerkelijk kan bijstaan en ondersteunen om zo aan de oorzaak van het probleem te werken.

Hoe ga je dan wel om met jou hond om de uitval te stoppen?

  1. Stop met correcties geven en straffen en begrijp zijn gevoel en ga aan de slag met veel geduld.
  2. Stop met geven van snoepjes om af te leiden. Begeleider zijn is meer dan omkopen of afleiden en vraagt ook om degelijke begeleiding en steun te geven indien nodig.
  3. Werken met tegenconditionering waarbij een positieve associatie met de andere hond kan worden opgebouwd. Hierbij is het de bedoeling om de emoties van de hond geleidelijk veranderen.
  4. Werken met desensitisatie waarbij je voldoende afstand kan houden tot waar de hond het contact aankan en zich bewust blijft en zo contact met de begeleider kan behouden.  
  5. Leer de hond kijken op bevel naar jou en naar de prikkel, zo kan je actief omgaan met de hond en hem ook naar het conflict doen kijken in rust en hem hierin ook bevestigen.
  6. Ga pas verder wandelen wanneer er terug rust bij de hond is en terug contact kan zijn tussen de hond en begeleider. Probeer zo veel mogelijk ontspanning op de leiband te hebben en behouden.

Indien deze regels met veel geduld worden uitgevoerd zal je na verloop van tijd zien dat de hevigheid van uitvallen minder wordt, dat de hond andere honden steeds dichter kan verdragen voor er uitval is en dat de duur dat de hond hevig is korter wordt. Met geduld , training en tijd kan zo het vertrouwen worden opgebouwd en het probleem volledig verdwijnen waardoor wandelen voor hond en begeleider weer ontspanning wordt.

Delie Dog Training.