Heel vaak ontstaan gedragsproblemen bij honden door overprikkeling. Hier zijn verschillende oorzaken van maar een van de meest belangrijkste is een opgebouwd tekort aan degelijke slaap. Nochtans hoor ik regelmatig mensen overtuigd beweren dat hun hond zeer zeker wel genoeg rust heeft. Maar is dit wel zo?

Dat honden slapen weten we allemaal; dat zij anders slapen dan mensen is dan weer minder gekend. Slaap, en vooral goede en diepe slaap, is nodig omdat tijdens het slapen alle indrukken die werden opgedaan tijdens de dag goed verwerkt moeten worden. Dit verwerken van alle ervaringen gebeurt vooral in de REM-slaap ( Rapid Eye Movement). De slaapcyclus gaat van lichte naar diepe en REM slaap. De REM-slaap bij honden is zeer kort in vergelijking tot de mensen. Dit is dan ook de reden waarom honden meer uren rust nodig hebben tijdens de dag. Je kan algemeen stellen dat een pup van 2 tot 5 maanden gemiddeld 16 tot 18 uren moet kunnen slapen per dag. Voor een volwassen hond zal dit gemakkelijk 12 tot 15 uren zijn. Deze slaapuren zijn nodig omdat tijdens die slaap stresshormonen afnemen waardoor de honden rusten en herstellen en hun stressniveau daalt. Honden die genoeg deze rust vinden leren hierdoor ook veel beter omdat tijdens de REM-slaap ook de opgedane ervaringen worden verwerkt en opgeslagen. Ook is de concentratie veel hoger waardoor het aanleren beter gaat en de omgang gemakkelijker wordt. Ook kunnen goed uitgeruste honden beter omgaan met een stresssituatie.

De ene hond is natuurlijk de andere niet en hierdoor krijg ik veelal te horen tijdens lessen en seminaries dat de enige reden waarom honden zeer (over) actief zijn komt omdat ze genetisch zo bepaald zijn, of omdat ze een sterker karakter zouden hebben. Een ander argument is dat de hond alles wel weet en begrijpt maar koppig is en niet wil. Dit is natuurlijk niet zo, al lijkt het er soms op. Honden gaan niet zomaar hun begeleider gaan pesten door niet te gaan luisteren. Naast onjuiste begeleiding is een tekort aan goede REM-slaap zeer dikwijls de onderliggende reden en hoofdoorzaak van grotere gedragsproblemen en van het niet voldoende kunnen registreren van boodschappen.

WhatsApp Image 2022 04 16 at 3.29.03 PM e1650137279955

Een tekort aan echte en degelijke slaap zal naast gezondheidsproblemen ook probleemgedrag en gedragsproblemen veroorzaken. Dit kan gaan van stress, rijgedrag, hevigheid, niet luisteren, grommen en zelfs bijten……
Honden worden dan overprikkeld en te actief waardoor ze als lastig worden ervaren. Hierdoor wordt dikwijls de hond voor het ongewenste gedrag gestraft of wordt geprobeerd om met aversieve trainingen ongewenst gedrag te stoppen. Meestal zonder blijvend resultaat omdat dit symptoom bestrijding is en niet de oorzaak van het probleem wordt aangepakt.

Nog een foute gedachte, en dan in het bijzonder voor de zeer actieve honden, is dat de hond veel moet wandelen om zo zijn energie kwijt te raken. Dit is niet zo! Honden ervaren veel meer prikkels dan mensen wanneer ze wandelen of zelfs wanneer ze in de tuin zijn. Ze ruiken veel beter allerlei geuren en horen ook veel beter. Het opdoen van deze prikkels is bij actievere honden veel moeilijker en al zeker wanneer zij niet voldoende rusten om dit alles goed te verwerken. Wandelen met te weinig echte REM-slaap kan dus ook zeer nadelig zijn voor de hond en net het tegenovergestelde effect hebben van wat de begeleider voor ogen heeft. Het leren omgaan met prikkels is dus zeer belangrijk. Alle honden en dan zeer zeker actieve of eerder angstige honden hebben naast voldoende beweging nood aan een leuke en zeer rustige plaats waar ze zich volledig kunnen terugtrekken en ontspannen om zo ook tijdens de drukke dag echt te kunnen rusten. Deze plaats kan een Bench of een mand zijn die liefst staat op een zeer rustige plaats. Laat de hond dan genieten en slapen en zo al de opgedane prikkels verwerken.

Delie Dog Training.