Wanneer mensen een hond kopen hebben zij heel dikwijls het idee van het bekomen van die super geweldige en aangename hond. Een echte vriend voor het leven. Een hond die overweg kan met prikkels allergaande zoals met mensen, ongekende honden, verkeer. Graag ook een hond die altijd blij en rustig is wanneer nodig. Belangrijk ook is dat de hond alle bevelen snel begrijpt en als het even kan best ook zeer snel luistert naar die mensentaal die hij/zij eigenlijk toch niet zo begrijpt. Een droom hond dus! Maar gaat dit zomaar? Kan een begeleider dan ook iets doen bij het kopen van een hond? Zeer zeker! Leest u even verder…..

Een kant en klare hond bestaat natuurlijk niet. Elke hond dat wordt geboren heeft, afhankelijk van het ras, ook bepaalde eigenschappen die het gedrag van een hond mee kunnen gaan bepalen. Daarom ook dat de FCI ( Fédération cynologique internationale) alle stamboomrassen in 10 groepen heeft onderverdeeld op basis van afkomst, kenmerken en het doel waarvoor ze ooit werden gekweekt. Elk ras heeft immers eigenschappen die typisch zijn voor hun soort. Het is dus zonder twijfel dat enige kennis hiervan al veel kan helpen.

Het eerste en zeer belangrijke is dus zonder meer de raskeuze! Hiermee bedoel ik niet de hond die er leuk uitziet maar het ras dat het beste bij u en uw situatie past. Hoe actief kan de hond zijn bijvoorbeeld of hoeveel tijd hebt u om er zelf mee aan de slag te gaan om de uitdaging die de hond nodig heeft te kunnen bieden? Een jachthond zal uiteraard meer uitdaging nodig hebben dan pakweg, een rustige gezelschapshond. Wanneer u niet kan voldoen aan de noden die een bepaalde hond/ras nodig heeft kan dit leiden tot probleemgedrag of gedragsproblemen allergaande zoals bijvoorbeeld vernielzucht, overmatig blaffen, najagen van fietsers enz… Een van de dingen die ik vaker hoor in mijn praktijk is dat ‘onze vorige hond (en)’ zo niet was ondanks het feit dat het hetzelfde ras was en hij op dezelfde manier werd opgevoed. Het is natuurlijk zo dat niet alle honden hetzelfde zijn. Gelukkig maar! Het eerste wat dan kan worden gedaan is het zich aanpassen aan de situatie en het is soms goed om bepaalde verwachtingen wat bij te stellen. Kennis van het ras kan heel veel helpen. Neem vooral de tijd en bezint eer ge begint dus! 

Beau3 e1677611632796
Beau2 e1677611864218
Beau4 e1677611924158

Vervolgens is het kiezen van een goede fokker belangrijk. Het kweken van honden is zeer lucratief. Veelal gebeurt dit via malafide handel waarbij weinig rekening wordt gehouden met de kwaliteit en het welzijn van de dieren en pups. Ook het kweken ‘omdat dit wel eens leuk is’, hoe goed ook bedoeld, is vaker niet de beste weg om een pup aan te kopen. Ik hoor niet zelden dat ze wel de nodige vergunningen hadden en een hele mooie website vol aantrekkelijke plaatjes van super leuke pups. Of ook, dat het er wel heel netjes was….Maar toch zeg ik :’Wees voorzichtig en zeer kritisch’!

Goede kwekers steken veel tijd, geld en energie in het kweken van hun pups. Zij zullen zeker bezig zijn met een goede socialisatie in de eerste fase, met gezondheidstesten van de pups maar ook van de ouders en grootouders enz.. Pups worden niet in een schuur, een hok of een afgelegen plaats gehouden, maar in huis waar ze later ook zullen opgroeien. Goede kwekers hebben ook geen pups op voorraad omdat alles beter wordt opgevolgd en gepland. Ze kweken ook maximaal een of twee rassen. U zal ook zien dat de moederhond altijd aanwezig is bij de pups. Pups leren namelijk veel van de oudere dieren. Normaal gezien zal de kweker ook een vragenlijst voorleggen om te zien of en welke hond echt bij u past. Het is immers ook belangrijk dat hun pups het later goed doen. Koop dus best een pup van een deftige kweker die werkt volgens de FCI en die niet enkel op geldgewin uit is. Koop dus goed doordacht en met kennis en niet emotioneel omdat de pups er zo koddig uit zien!

Tot slot is het zeer zeker belangrijk om uw pup een degelijke opvoeding te geven. Een goede start voorkomt veel problemen. Volg puppy lessen bij een hondenschool of intensievere privé hondengedragstherapeut. Kijk vooral dat er les wordt gegeven op een geweldloze manier en veel uitleg verkregen wordt over de taal van een hond. Dit is uiteindelijk de communicatie die honden begrijpen en het is aan de begeleider om de taal en de signalen die door de hond worden gegeven te begrijpen.

Ik wens u alvast veel succes met uw geliefde hond(en),

Johan.