Moeten honden altijd sociaal zijn met andere honden?

De vraag of honden altijd sociaal moeten zijn met andere honden is een onderwerp dat veel hondenbezitters bezighoudt. Het is een grote mythe uit de verouderde dominantietheorie dat honden sociaal moeten zijn en zo met alle honden moeten kunnen spelen. Honden zijn van natuur sociale dieren, maar dat betekent niet dat elke hond behoefte heeft aan interactie met zijn soortgenoten. In deze blog heb ik het even over de verschillende factoren die invloed hebben op de socialisatie van honden en wat dit betekent voor hun welzijn.

Honden zijn Individuen

Elke hond is uniek. Terwijl sommige honden enthousiast op andere honden afrennen, kunnen anderen zich terugtrekken of zelfs angstig reageren. Genetica, socialisatie tijdens de puppytijd en eerdere ervaringen met andere honden spelen allemaal een rol in hoe een hond zich gedraagt. Het is belangrijk om de persoonlijkheid van je hond te respecteren en te erkennen dat niet elke hond sociaal moet zijn. 

Socialisatie En Zijn Voordelen

Socialisatie is cruciaal voor de ontwikkeling van een hond. Puppy’s die op jonge leeftijd in aanraking komen met verschillende honden, mensen en omgevingen en hier rustig de tijd voor krijgen te ontdekken, hebben meestal een betere kans om zelfverzekerde en evenwichtige volwassen honden te worden. Socialisatie helpt angst en agressie te verminderen en bevordert een positieve houding ten opzichte van andere honden. Een juiste socialisatie betekent niet, zoals vroeger werd aangenomen, overal de honden mee naar toe nemen zodat zij heel veel hebben gezien. Dit betekent wel de honden de wereld langzaam op hun tempo leren ontdekken waarbij de honden daar ook de nodige tijd voor krijgen. Heel dikwijls gaat het hier fout omdat mensen willen forceren. Hoe goed het ook bedoeld is, forceren helpt nooit. Het is altijd een proces van ontwikkelen!

Slechte ervaringen tijdens de socialisatie, zoals veel wandelen langs wakende en blaffende honden, kunnen een grote indruk nalaten bij een pup of jonge hond en kan angstgedrag veroorzaken. Ook teveel opgebouwde spanning, door honden die ongekende honden in de persoonlijke ruimte krijgen, omdat wij er van uit gaan dat dit zo moet, zijn soms oorzaak van opgebouwd angstgedrag. Negatieve ervaring bij contacten samen met ongekende honden kan eveneens een reden zijn van angsten bij de hond. Soms lijkt het voor mensen dat de honden mooi spelen maar dat is niet altijd zo. Zeer dikwijls is er een hogere opwinding en stress te merken. Wat op spel lijkt kan zelfs leiden tot reactief gedrag naar andere honden. Een mooi kwispelende staart is niet altijd een teken van gelukkig zijn. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat ongeveer 80 % van de honden in een hondenweide stresssignalen vertonen bij het samenkomen met ongekende honden. Al lijkt het spelen; dat is het niet altijd.

Het Belang Van Een Veilige Omgeving

Sommige honden hebben negatieve ervaringen gehad ( bijvoorbeeld gebeten geweest ) met andere honden, wat kan leiden tot angst of (angst ) agressie. Voor deze honden is het belangrijk om in een veilige omgeving te verkrijgen.

Wanneer Is Sociaal Gedrag Niet Nodig? 

Sommige honden zijn van nature meer introvert en genieten van de gezelschap van hun menselijke vrienden in plaats van andere honden. Dit betekent niet dat ze ongezond zijn of dat hun gedrag moet worden gecorrigeerd. Honden die gelukkig en gezond zijn, kunnen net zo goed alleen met mensen of zelfs alleen zijn als ze de juiste mentale en fysieke stimulatie krijgen.

Het Evenwicht Tussen Sociaal En Alleen Zijn

Het is belangrijk om een balans te vinden. Honden hebben sociale interactie nodig, maar dat kan ook in andere vormen, zoals spelen met hun eigenaar, trainen, of andere activiteiten die hen uitdagen. Het is essentieel om naar je hond te luisteren en te observeren wat hij leuk vindt. Dit kan variëren van het spelen met andere honden tot rustige momenten alleen of met hun eigenaar.

Conclusie

Honden hoeven niet altijd sociaal te zijn met andere honden. Ze hebben hun eigen comfortzone. Het belangrijkste is dat ze gelukkig, gezond en goed in hun vel zitten. Elke hond is anders, en het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om te begrijpen wat het beste is voor hun viervoeter. Door de unieke behoeften en persoonlijkheid van je hond te respecteren, kun je een sterke band opbouwen en ervoor zorgen dat je hond zich op zijn gemak voelt, zowel met andere honden als met mensen. Vasthouden aan oude achterhaalde theorieën of adviezen of trainers volgen die deze theorieën blijven verkondingen bereiken dit niet.

Onthoud: socialisatie is belangrijk, maar het is geen verplichting. Laat je hond zijn eigen weg vinden in het sociale leven, en je zult zien dat hij floreert op zijn eigen manier.

Johan.