Die pijnprikkels, Hoe lang nog?
Wanneer klanten me contacteren heb ik het altijd eens over wat er zoal van trainingen of begeleiding is gebeurd om de problemen die worden ervaren aan te pakken. Vooral ook wat daarvan het resultaat was. Niet zelden hoor ik dan dat een stropje rond de nek werd gebruikt of pinnen, liefst hoog in de nek, omdat het anders moeilijk is om ‘controle’ te hebben. Hij is anders te hevig, te sterk, wil niet luisteren……Maar is dit allemaal wel zo en heeft de hond eigenlijk iets geleerd? Lees gerust even mee.
Stroppen rond de nek of pinnenbanden om de hond zogenaamd te leren zijn eigenlijk niks anders dan systemen om af te leren waarbij de mensen zichzelf wijsmaken of wijsgemaakt worden dat zij iets aan de hond hebben geleerd. Dit is uiteraard niet zo want er wordt enkel afgeleerd. Onlangs was ik met mijn hond aan het wandelen toen een man aan de overkant van de straat voorbij kwam. Zijn hond was reactief en blafte uit angst en onzekerheid naar mijn hond. Daarop hoorde ik de hond janken van de pijn omdat het baasje even hard aan de pinnenband trok waardoor hij stopte met blaffen. Zijn staart tussen de benen van angst. Toen ik de man hierop aansprak zei hij:’ Moet je hem eens een paar degen hebben?’. Hiermee wou hij zeggen dat het een moeilijke hond was en zeer dominant. Dat was natuurlijk niet zo. De hond was bang. Ik gaf dan wat uitleg:
- Het is een hond die bang is en daardoor reageert
- Dat pijn doen niet zal helpen, wel integendeel
- Dat hij als begeleider zijn hond moet helpen
- Dat straffen altijd symptoombestrijding is en niet een oplossing
- Dat de hond zijn echte probleem niet wordt aangepakt maar dat hij er gewoon een probleem bij krijgt; de ellende van een begeleider die pijn doet en die hij niet kan vertrouwen.
Hij vertelde me dat hij dit zo geleerd had van een hondentrainer en dat hij veel geld had betaald. Hij moest eerst met een stropje wandelen en correcties geven als hij niet mooi aan de voet wandelede of uitviel. Later werd de strop vervangen door pinnen. Zeer snel was er succes met het stropje want de hond had geleerd dat van het been gaan een pijnprikkel betekende, Maar natuurlijk leerde hij niet hoe hij moest wandelen. Ook niet om met een prikkel om te gaan. Hij leerde niets maar leerde af! Dit noemen we de Quick-fix oplossing. Zucht!….Het is nooit een oplossing! Uiteindelijk had de man het begrepen. Ik zie ondertussen dat die zogenaamde moeilijke hond niet meer zo moeilijk is.
Helaas zijn er nog zoveel zelfverklaarde hondentrainers die niet begrijpen dat ze verkeerd bezig zijn.
- Zo van die trainers die trekken aan de lijn oplossen door een strop rond de nek te doen en te trekken aan de lijn – dus de keel te snoeren- als de hond niet netjes loopt. Ze doen dan eigenlijk hetzelfde dan wat ze niet willen dat de hond doet. TREKKEN AAN DE LIJN!!! Dit is niets meer dan het verdoezelen van de echte problemen.
- Zo van die trainers die geloven dat honden elkaar nekcorrecties geven en de pijn prikkel in de nek dit imiteert en dit zelfs aan klanten uitleggen! Ze starten soms met fijne koordjes en sommigen gaan verder met pinnen. Er zijn mensen die les geven over gedrag van honden maar die zelf met een hond rondlopen met een strop en een pinnenband. Hebben zij dan hun eigen hond niet goed opgeleid dat zij zelf moeten terug grijpen naar methoden die hun eigen hond pijn doen en onderdrukken om te tonen dat de hond kan luisteren? Dit is enkel een bewijs van onkunde. Meestal wordt dan uitgelegd dat het een moeilijke hond is, hoog driftig of een karakterhond. Dit om niet te moeten toegeven dat zij zelf te weinig onderbouwde kennis hebben om met deze honden aan de slag te kunnen. Het is helaas niet anders….
Dikwijls maken zij mooie filmpjes en verpakken het goed om zichzelf als ‘bekwaam’ en ‘de oplossing’ te zijn voor uw probleem (en) met de hond. Sommigen pronken met reviews waarvan een groot deel fake is en aangekocht ( gesponsorde) . Laat u dus niet vangen door mooie praatjes! Zoek iemand die echt weet waarover het gaat. Iemand die wetenschappelijk onderbouwd kan werken.
Is het dan zo erg?
Ja, Helaas. Het gebruik van een fijne stroppen, dikwijls hoog achter de oren en pinnenbanden, evenals het toedienen van pijnprikkels tijdens de training van honden, wordt door veel deskundigen als ineffectief en onethisch beschouwd. Hier zijn enkele wetenschappelijke redenen waarom deze methoden niet werken en zelfs schadelijk kunnen zijn:
1. Negative bekrachtiging en stress
Het gebruik van pijnprikkels valt onder negatieve bekrachtiging, waarbij een ongewenst gedrag wordt gecorrigeerd door een aversieve stimulus. Dit kan leiden tot chronische stress en angst bij de hond. Stress heeft negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van de hond, en kan zelfs leiden tot gedragsproblemen zoals agressie of teruggetrokken gedrag. Dit is ook zeer slecht voor de relatie met uw hond.
2. Leren en associaties
Honden leren door associaties te maken. Als ze pijn of ongemak ervaren tijdens de training, kunnen ze die negatieve ervaring associëren met de trainer, de omgeving of zelfs met specifieke commando’s. Dit kan het leerproces belemmeren en kan resulteren in een angstige of wantrouwige hond die niet goed reageert op instructies.
3. Alternatieven voor positieve bekrachtiging
Onderzoek toont aan dat positieve bekrachtiging, zoals beloningen voor gewenst gedrag, effectiever is dan aversieve methoden. Honden leren beter wanneer ze worden beloond voor goed gedrag, wat ook hun motivatie en zelfvertrouwen vergroot. Ook bij mensen is dit zo.
4. Impact op de mens-hond relatie
Aversieve trainingsmethoden kunnen de band tussen de hond en zijn eigenaar beschadigen. Een positieve en vertrouwensvolle relatie is cruciaal voor effectieve training en gedrag. Honden die negatieve ervaringen hebben gehad, kunnen angstig of defensief reageren, wat de communicatie en samenwerking bemoeilijkt. Het heeft dan ook geen zin om naast pijnprikkels toch een snoepje te geven om zogezegd te belonen op goed gedrag.
5. Gedragsproblemen
Honden die worden getraind met aversieve technieken kunnen gedragsproblemen ontwikkelen, zoals agressie of fobieën. Onderzoek wijst uit dat deze technieken kunnen leiden tot een toename van probleemgedrag in plaats van het verminderen ervan.
Conclusie
Samenvattend is het gebruik van een fijne strop, pinnenbanden en pijnprikkels schadelijk voor het welzijn van honden en leidt het vaak tot onbetrouwbare trainingseffecten. Positieve bekrachtiging is de aanbevolen aanpak, die niet alleen effectiever is in het aanleren van gewenst gedrag, maar ook bijdraagt aan een gezonde en gelukkige relatie tussen hond en eigenaar.
Johan.